Porównaj dwa teksty
Wklej oryginał i zmienioną wersję, aby zobaczyć dokładnie, co dodano, a co usunięto.
Zapieczętowane na tym urządzeniu
Działa w przeglądarce. Nic nie jest wysyłane.
Zapieczętowane
Różnice
Wklej powyżej dwa teksty, aby zobaczyć tutaj różnice.
Oba teksty są identyczne.
Te teksty są zbyt długie i zbyt różne, by porównać je w ten sposób. Spróbuj porównać według wierszy.
Jak to działa
-
Wklej obie wersje
Wklej tekst oryginalny po lewej, a zmieniony po prawej. Porównanie zaczyna się, gdy tylko przestaniesz pisać.
-
Wybierz sposób porównania
Porównuj słowo po słowie w przypadku prozy, wiersz po wierszu w przypadku list i kodu albo znak po znaku w przypadku krótkich ciągów. Pokaż wynik obok siebie lub w połączonym widoku.
-
Przejrzyj zmiany
Dodany tekst jest podkreślony i podświetlony, usunięty jest przekreślony. Skopiuj różnice, aby je udostępnić.
Najczęściej zadawane pytania
Czy moje teksty są wysyłane w celu porównania?
Nie. Porównanie odbywa się w przeglądarce, więc oba teksty zostają na twoim urządzeniu. Możesz bezpiecznie porównywać umowy, szkice czy prywatne notatki.
Porównywać według słów, wierszy czy znaków?
Słowa najlepiej sprawdzają się w artykułach, listach i innej prozie. Wiersze pasują do list, danych i kodu, a dodatkowo pokazują zmienione słowa w każdym zmodyfikowanym wierszu. Znaki przydają się przy krótkich ciągach, takich jak kody, nazwy czy liczby, gdzie liczy się każda litera.
Jak odczytać wynik?
Dodany tekst jest podkreślony na niebieskim tle. Usunięty tekst jest przekreślony na szarym tle. Cała reszta pozostała bez zmian. Liczniki pokazują, ile słów, wierszy lub znaków dodano i usunięto.
Czy narzędzie może ignorować drobne różnice?
Tak. Możesz ignorować różnice w wielkości liter, a w trybie wierszy także spacje na początku i końcu każdego wiersza, np. wcięcia.
Jak wygląda skopiowany wynik?
W trybie wierszy każdy wiersz zaczyna się od minusa, jeśli został usunięty, i od plusa, jeśli został dodany. W trybie słów i znaków usunięty tekst jest otoczony [- -], a dodany [+ +], dzięki czemu zmiany pozostają czytelne w e-mailu lub na czacie.